Saturday, January 16, 2010

Θέλω να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα άσκησης. Χρειάζεται να προσαρμόσω τις δόσεις των φαρμάκων;

Απάντηση: Κατά τη διάρκεια της άσκησης η γλυκόζη μπορεί να εισέλθει στους μυς χωρίς τη βοήθεια της ινσουλίνης. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, τα άτομα που αθλούνται πολύ έντονα μπορεί να πάθουν υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση. Επίσης η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη. Αν κάνετε ινσουλίνη μπορείτε να ρυθμίζετε τη δόση με βάση το επίπεδο σακχάρου πριν και μετά την άσκηση. Όμως δεν υπάρχουν παρόμοιες οδηγίες για τη ρύθμιση της δόσης όταν έχουμε αγωγή με δισκία. Εφ' όσον ξεκινάτε ένα καινούριο πρόγραμμα άθλησης, είναι σημαντικό να μετρήσετε το σάκχαρό σας πριν και μετά την άσκηση. Αν η τακτική άσκηση προκαλεί μια σημαντική και παρατεταμένη πτώση του σακχάρου σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αν προκαλέσει απώλεια βάρους τότε θα πρέπει να μειώσετε τη δόση των φαρμάκων σας σε συνενόηση με το γιατρό σας.

Ποιά είναι τα οφέλη αν χάσω βάρος;

Απάντηση: Αν χάσετε βάρος μειώνετε τον κίνδυνο να παρουσιάσετε διαβήτη, καρδιοπάθειες, υπέρταση, χολοκυστίτιδα και καρκίνο μαστού ή εντέρου. Αν ήδη έχετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα τότε και πάλι αν χάσετε βάρος θα βελτιωθεί το πρόβλημα. Χάνοντας βάρος ξοδεύετε λιγότερα χρήματα και χρόνο σε γιατρούς και προβλήματα υγείας. Άτομα που χάνουν ακόμα και λίγα κιλά (5-7% του βάρους τους) βελτιώνουν την υγεία τους μειώνοντας την πίεση, το σάκχαρο, τη χοληστερίνη, το σύνδρομο άπνοιας κατά τον ύπνο και την κατάθλιψη. Και το αίσθημα αυτοεκτίμησης τους ανεβαίνει. Ακόμα και χωρίς να χάσετε βάρος μπορείτε να εξασφαλίσετε καλύτερη υγεία με τη σωστή διατροφή και την άσκηση. Απλώς κάντε το.

Πώς επηρρεάζεται το βάρος στις γυναίκες όταν κάνουν παιδιά;

Απάντηση: Πολλές γυναίκες παίρνουν έξτρα κιλά γιατί δεν μπορούν να χάσουν αυτά που πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοια είναι αναπόφευκτο. Οι γυναίκες που παίρνουν μόνο το προβλεπόμενο βάρος κατά την εγκυμοσύνη έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόβλημα βάρους αργότερα. Επίσης ο θηλασμός βοηθάει τις γυναίκες να επιστρέψουν στο αρχικό τους βάρος. Πολλές γυναίκες θέλουν να χάσουν βάρος αλλά δεν κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο της ζωής τους για να το πετύχουν. Οι γυναίκες με μικρά παιδιά πρέπει να βρουν ένα τρόπο να εστιάσουν στην υγεία και το βάρος τους. Ίσως να βρουν ένα γυμναστήριο που έχει και πρόγραμμα για μικρά παιδιά την ώρα που οι ενήλικες γυμνάζονται. Μπορεί να υπάρχουν προγράμματα άθλησης για γονείς και παιδιά συγρόνως. Αν τα παιδιά σας παίζουν ποδόσφαιρο εσείς μπορείτε να βαδίζετε στην περίμετρο του γηπέδου καθώς περιμένετε να τελειώσουν. Να είστε ενήμεροι ότι η κατανάλωση σνακς κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί να συντελέσει στο να πάρει βάρος όλη η οικογένεια. Αν έχετε μαζί σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά έτοιμα για φάγωμα αντί για σνακς, τότε είναι πιο εύκολο να επιτύχετε μια υγιεινή διατροφή.

Τι αποτέλεσμα έχει το αλκοόλ στο χάσιμο βάρους;

Απάντηση: Το αλκοόλ έχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο συγκρινόμενο με τις 4 θερμίδες ανά γραμμάριο που έχουν οι υδατάνθρακες και οι πρωτεϊνες και τις 9 θερμίδες που έχει το λίπος. Το αλκοόλ δεν έχει βιταμίνες ή μεταλλικά άλατα, έτσι αυτές είναι «κενές» θερμίδες. Επίσης πολλά αλκοολούχα ποτά, όπως είναι οι μπύρες και τα «σύνθετα» ποτά, περιέχουν πρόσθετες θερμίδες από σάκχαρα και υδατάνθρακες. Αν έχετε διαβήτη, το αλκοόλ μπορεί να επιπλέξει τα προβλήματα υπογλυκαιμίας. Έτσι αν έχετε διαβήτη και παίρνετε ινσουλίνη ή χάπια, που μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, πρέπει να φάτε ένα γεύμα ή ένα σνακ μαζί με το αλκοόλ για να προλάβετε την υπογλυκαιμία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλό επίπεδο θερμίδων και να εμποδίσουν το χάσιμο βάρους ή να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος μειώνοντας την πρόσληψη φαγητού, είναι καλύτερα να επιλέγετε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και όχι «κενές» θερμίδες όπως το αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες είναι οι μπύρες ligth ή ένα ποτήρι κρασί. Περιέχουν 100 θερμίδες ανά μερίδα. Κάποια ποτά με πολλές θερμίδες είναι αυτά που φτιάχνονται με κρέμα, όπως το White Russian ή το Grasshopper. Περιέχουν 450-500 θερμίδες ανά ποτήρι. Αν φάτε κιόλας ένα σνακ ή επί πλέον φαγητό, τότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε γιατί το αλκοόλ δυσκολεύει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

Τα πόδια μου πονάνε και νομίζω ότι αναπτύσσω διαβητική νευροπάθεια. Τι μπορώ να περιμένω και πώς μπορώ να θεραπεύσω τα συμπτώματα;

Απάντηση: Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια περίπλοκη κατάσταση, που ποικίλλει από άτομο σε άτομο και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε, αν και κανείς δεν είναι 100% αποτελεσματικός. Υπάρχουν πολλά φάρμακα διαθέσιμα που βοηθούν να κρατηθεί ο πόνος σε ελεγχόμενο επίπεδο με διάφορους τρόπους, από αντικαταθλιπτικά μέχρι κρέμα καπσαϊσίνης από κόκκινη πιπεριά. Φυσικοθεραπεία που κάνει στρέτσινγκ στους ευαίσθητους μύς μπορεί να επίσης να βοηθήσει. Παρ' όλα αυτά η θεραπεία του πόνου είναι πολύ πιο επιτυχημένη όταν επιβλέπεται από γιατρό ειδικευμένο στην αντιμετώπιση του πόνου. Η βλάβη των νεύρων μπορεί να φτάσει σε σημείο που να νοιώθετε μουδιασμένα τα πόδια και τις κνήμες σας. Τότε είναι που πρέπει να προστατεύσετε τα πόδια σας από κάθε τραυματισμό και να φοράτε κάλτσες και παπούτσια που να εφαρμόζουν σωστά. Μπορεί να εμφανίσετε μυϊκή αδυναμία, για παράδειγμα, αδυναμία στα σκέλη που προκαλεί πτώση του άκρου ποδός και ένα παράξενο βάδισμα όταν περπατάτε. Αυτό μπορεί να αντιμετωπστεί με ένα λεπτό υποστήριγμα με σωστή γωνίωση μέσα στα παπούτσια σας που να στηρίζει τα πέλματά σας. Ο καλυτερος τρόπος να προλάβετε και σε μερικές περιπτώσεις να θεραπεύσετε τη νευροπάθεια είναι να ρυθμίζετε το διαβήτη σας.

Έχω μια μηρμυκιά στο πέλμα μου, τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση: Σηνήθως οι μηρμυκιές στο πέλμα προκαλούνται από ιό. Μερικές φορές εξαφανίζονται χωρίς καμμία θεραπεία. Άλλες φορές μένουν για χρόνια παρά την όποια θεραπεία. Υπάρχουν πολλά "οικιακά" φάρμακα για τις μηρμυκιές. Η καλύτερη λύση όμως είναι να δείτε τον ειδικό. Μερικές φορές ακόμα και για τον ειδικό είναι δύσκολο να διακρίνει αν πρόκειται για μηρμυκιά ή για κάλο. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τις μηρμηκιές που περιλαμβάνουν ακόμα και το να τις αφήσουμε χωρίς καμμιά θεραπεία εφ' όσον δεν πονάνε. Μπορεί να βάλουμε επιθέματα, να βάλουμε χημικές ουσίες, να τις καυτηριάσουμε με υγρό άζωτο ή να τις αφαιρέσουμε με χειρουργική επέμβαση. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε μια επώδυνη ουλή στο πέλμα, που μπορεί να επηρεάζει το περπάτημα. Για αυτό μην επιχειρήσετε καμμιά από αυτές τις θεραπείες μόνοι σας.

Είναι καλό για μένα να τρώω σνακς;

Απάντηση: Απολύτως. Στην πραγματικότητα τα σνακς μπορεί να αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος της δίαιτάς σας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα σνακς σαν "junk food". Αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Τα σνακ μπορεί να είναι υγιεινά και σας βοηθούν να μη νοιώθετε συνεχώς πεινασμένοι. Μπορεί να σχεδιαστούν έτσι ώστε να ταιριάζουν με τις ανάγκες σας και με το σύστημα ρύθμισης του διαβήτη σας. Πρέπει να περιέχονται πάντα στη δίαιτά σας. Μην το παρακάνετε με τα σνακς όπως δεν πρέπει να το παρακάνετε και με το κυρίως φαγητό. Προγραμματίστε τα σνακς σας. Κάτι που βοηθάει συχνά είναι να παίρνετε το σνακ σας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ποιά ώρα της ημέρας νοιώθετε πεινασμένοι; Μεταξύ πρωϊνού και μεσημεριανού; Μεταξύ μεσημεριανού και βραδυνού; Συνέχεια; Τα υγιεινά σνακς μπορεί να σας βοηθήσουν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να αποφύγετε την υπερφαγία. Τα υγιεινά σνακς δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένα από λίπος. Το λίπος, όταν δεν καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό, είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας. Μιλήστε με το γιατρό σας για να βρείτε νόστιμα και υγιεινά σνακς.

Γιατί νοιώθω σαν να έχω υπογλυκαιμία, ενώ ο μετρητής μου δείχνει κανονικό σάκχαρο;

Απάντηση: Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις. Κατ' αρχάς ο μετρητής μπορεί να έχει χαλάσει, να θέλει καθάρισμα ή να έχει πέσει η μπαταρία του. Αν είναι ανάγκη καλέστε την αντιπροσωπεία του. Με τον γιατρό σας μπορείτε να ελέγξετε την ακρίβεια του μετρητή σας. Δεύτερον αν έχετε πολύ καιρό υψηλό σάκχαρο, θα σας πάρε αρκετό χρόνο μέχρι να μάθετε να λειτουργείτε με κανονικό σάκχαρο. Το σώμα σας μπορεί να στέλνει λανθασμένα σήματα. Τρίτον μπορεί να νοιώθετε σαν να έχετε πεσμένο σάκχαρο, αν γίνει ταχεία μείωση από μια πολύ ψηλή τιμή σε μια φυσιολογική τιμή. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από μιά μεγάλη δόση ταχείας δράσεως ινσουλίνης (regular, novorapid, humalog, apidra). Για όλους αυτούς τους λόγους μην προσπαθείτε να "μαντεύσετε" πόσο σάκχαρο έχετε. Απλώς μετρήστε το.

Νομίζετε ότι θα βάζετε περισσότερο βάρος όσο πλησιάζετε στη μέση ηλικία;

Απάντηση: Οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά παίρνουν μισό κιλό το χρόνο στα είκοσι, στα τριάντα και στα σαράντα τους. Οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν μειώνουν την καθημερινή τους δραστηριότητα και τρώνε κάπως περισσότερο. Αν τρώτε μόλις 100 θερμίδες περισσότερες τη μέρα, τότε σε ένα χρόνο θα έχετε 35.000 έξτρα θερμίδες και θα ζυγίζετε 5 κιλά παραπάνω. Ατυχώς ακόμα και ο ρυθμός μεταβολισμού σας μειώνεται καθώς μεγαλώνετε. Έτσι δεν μπορείτε να κάψετε αυτές τις έξτρα θερμίδες. Το καλύτερο σχέδιο για να καταπολεμήσετε την πάχυνση της μέσης ηλικίας είναι να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε αρκετά. Οι ασκήσεις κοιλιακών μπορεί να σας βοηθούν να νοιώθετε καλύτερα, αλλά δεν μειώνουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται για την υγεία η αύξηση του κοιλιακού λίπους. Ατυχώς το περισσότερο βάρος που βάζετε στη μέση ηλικία προέρχεται από το κοιλιακό λίπος. Ακόμα και αν δεν αλλάξει το βάρος σας μπορεί να αυξηθεί η περίμετρος της μέσης σας. Έχοντας περισσότερο κοιλιακό λίπος, έχετε και περισσότερο κίνδυνο για υπέρταση, τριγλυκερίδια, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. Είναι ένας φαύλος κύκλος ο οποίος μπορεί να σπάσει αν επιστρέψετε πίσω σε ένα πιο νεανικό, πιο υγιές βάρος σώματος.

Μπορεί ο πυρετός να ανεβάσει το σάκχαρό μου και άρα τις ανάγκες μου για ινσουλίνη;

Απάντηση: Θα μπορούσε. Ακόμα και ελαφρές αδιαθεσίες μπορεί να χρειαστούν λίγη περισσότερη ινσουλίνη. Και αν κάνετε πυρετό με ρίγος, μυϊκούς πόνους και εφίδρωση πιθανότατα θα χρειαστείτε διπλασιασμό των δόσεων ταχείας δράσης ινσουλίνης. Κρατήστε ένα θερμόμετρο στο σπίτι και δείτε αν η θερμοκρασία σας ανέβει πάνω από 37,3 γιατί αυτό - μαζί με τις συχνές μετρήσεις σακχάρου - είναι το κλειδί για να ξέρετε πότε χρειάζεστε περισσότερη ινσουλίνη. Εσείς και ο διαβητολόγος σας θα πρέπει να αναπτύξετε ένα πλάνο για το τι θα κάνετε αν έχετε ανεβασμένο σάκχαρο όταν είστε άρρωστοι. Μη διατάσετε να τηλεφωνήσετε στο γιατρό όταν είστε άρρωστοι.

Το ένα ή και τα δύο μου πόδια είναι κόκκινα, μπλε, μωβ ή σκουρότερα από ότι συνήθως. Τι σημαίνουν αυτά τα χρώματα;

Απάντηση: Οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος των ποδιών σας μπορεί να σημαίνουν πολλά πράγματα, από το να έχετε γάγγραινα μέχρι το να έχετε χρωστική από τις κάλτσες σας. Γενικά μια αλλαγή στο χρώμα από μόνη της δεν λέει αρκετά πράγματα για το αν προέρχεται από κάποια συγκεκριμένη νόσο. Ο γιατρός σας θα ήθελε να εκτιμήσει την αλλαγή του χρώματος συγχρόνως με άλλα σημεία και συμπτώματα. Θα ήθελε να δει το δέρμα σας, να ελέγξει τις σφύξεις στους μηρούς, τα σφυρά και τη ράχη των ποδιών. Να νοιώσει τη θερμοκρασία του δέρματός σας, να ελέγξει για λοιμώξεις και οστικά κατάγματα. Και να εκτιμήσει την κυκλοφορία στα πόδια και τα σκέλη σας.

Γιατί θα πρέπει να προσπαθώ τόσο σκληρά να βελτιώσω τα επίπεδα σακχάρου μου;

Απάντηση: Γιατί θα νοιώθεις περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη ευεξία, όταν το σάκχαρο σου φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα. Επί πλέον θα προλάβεις ή θα καθυστερήσεις προβλήματα σχετικά με τα μάτια σου, τα νεφρά και τα περιφερικά νεύρα καθώς το σάκχαρο σου βελτιώνεται. Επίσης είναι πιθανό ότι τα προβλήματα που έχουν σχέση με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και αρτηριοσκλήρυνση θα καθυστερήσουν με την καλή ρύθμιση του σακχάρου σου. Αποφεύγοντας έτσι τις επιπλοκές από το διαβήτη ζεις περισσότερο και με καλύτερη υγεία.

Είμαι αλλεργικός (...) αναπτύξω αλλεργία σε κάποιο αντιδιαβητικό φάρμακο;

Ερώτηση: Είμαι αλλεργικός στα αντιβιοτικά που περιέχουν σουλφοναμίδη όπως το Septrin και το Bactrimel. Έχω περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξω αλλεργία σε κάποιο αντιδιαβητικό φάρμακο;

Απάντηση: Είναι πιθανό ότι άνθρωποι με αλλεργία τύπου σουλφοναμίδης όπως τα φάρμακα που προαναφέρατε ή ακόμα και με αλλεργία στα διουρητικά "θειαζίδες", να αναπτύξουν αλλεργία και στα αντιδιαβητικά "σουλφονυλουρίες", όπως η γλυμπουρίδη. Εν τούτοις οι περιπτώσεις διασταυρούμενης ευαισθησίας (δηλαδή ανάπτυξη αλλεργίας στις σουλφονυλουρίες) είναι σπάνιες. Αν όμως έχετε σοβαρού τύπου αλλεργική αντίδραση (δύσπνοια, οίδημα προσώπου, σοβαρό εξάνθημα) θα ήταν προτιμώτερο να χρησιμοποιήσετε άλλα αντιδιαβητικά και όχι σουλφονυλουρίες, εφ' όσον μπορείτε να βρείτε κάποιο που να είναι εξ ίσου αποτελεσματικό. Για να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά μιλήστε με το γιατρό σας.

Στο σπίτι μου έχω χαλί από τοίχο σε τοίχο. Μπορώ να περπατώ ξυπόλητος ή με τις κάλτσες;

Απάντηση: Όχι!. Το χαλί δεν σας προφυλάσσει από το να πατήσετε σε ακίδες, πινέζες, καρφίτσες, παιχνίδια, κόκκαλα που φέρνει ο σκύλος σας ή ό,τι φέρνει μέσα η γάτα σας. Πάρτε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια σπιτιού ή παντόφλες. Η μόνη ώρα που μπορείτε να είστε ξυπόλητος είναι όταν κάνετε μπάνιο ή όταν κοιμάστε. Ακόμα και το καλοκαίρι στην παραλία ή την πισίνα, ιοί, βακτήρια, ξένα σώματα παραφυλάνε περιμένοντας τα ξυπόλητα πόδια σας. Πάντα να φοράτε προφυλακτικά υποδήματα.

Γιατί έχω υψηλό σάκχαρο μετά από την αντιμετώπιση μιάς υπογλυκαιμίας;

Απάντηση: Δύο παράγοντες ανεβάζουν το σάκχαρό σας μετά από μια υπογλυκαιμική αντίδραση. Πρώτον: οι ορμόνες που απελευθερώνει φυσιολογικά το σώμα σας για να καταπολεμήσει την υπογλυκαιμία προκαλούν βραδέως αύξηση του σακχάρου σας. Δεύτερον: Το φαγητό που τρώτε ανεβάζει το σάκχαρό σας. Πολλοί άνθρωποι τρώνε ή πίνουν υπερβολικά μετά από μιά χαμηλή ένδειξη στο μετρητή τους. Η υπογλυκαιμία προκαλεί έντονη πείνα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν υψηλό σάκχαρο 2-4 (ή και περισσότερες) ώρες μετά το φαγητό. Είναι σημαντικό να πίνετε μικρή ποσότητα (μισό ποτήρι) χυμού ή γάλατος ή να τρώτε ταμπλέτες γλυκόζης και μετά να ξαναμετράτε το σάκχαρό σας σε 30 λεπτά. Αν φάτε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, τότε καλύψτε το έξτρα φαγητό με έξτρα ινσουλίνη ταχείας δράσεως.

Ό,τι τρώω επηρεάζει πράγματι το διαβήτη μου;

Απάντηση: Απολύτως. Αυτά που τρώτε είναι το κλειδί για να ελέγχετε το διαβήτη σας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ισορροπήσετε στη δίαιτά σας. Να παρακολουθείτε τους υδατάνθρακες και να καταργήσετε τα επιβλαβή λίπη για να μειώσετε τις πιθανότητες καρδιακής νόσου. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στους υδατάνθρακες που τρώτε, την άσκηση που κάνετε και τα αντιδιαβητικά φάρμακα που παίρνετε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι πιο συχνές επιπλοκές του διαβήτη είναι η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι τα προβλήματα ματιών και νεφρών, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Επομένως πάντα χρειάζεται να κάνετε ό,τι απαιτείται για να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Αυτό συμπεριλαμβάνει το να τρώτε μιά υγιεινή δίαιτα, να ασκείστε καθημερινά και να προσπαθείτε να χάσετε βάρος εάν χρειάζετε.

Δεν θέλω να ξεμένω από ενέργεια όταν κάνω άθληση. Τι πρέπει να φάω για να το πετύχω αυτό;

Απάντηση: Τι πρέπει να φάτε εξαρτάται από τρία πράγματα: 1) ο τύπος της άσκησης που κάνετε, 2) η διάρκεια και η έντασή της και 3) το επίπεδο σακχάρου πριν την άσκηση. Αν το σάκχαρό σας είναι χαμηλότερο από 150mg/dl πριν την άσκηση πιθανώς είναι καλή ιδέα να φάτε 15 γραμ. υδατάνθρακες. Αυτά αντιστοιχούν σε μιά μερίδα αμυλούχων ή ένα φρούτο ή ένα ποτήρι γάλα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρόφιμα που σας αρέσουν πραγματικά αλλά τα αποφεύγετε λόγω της αρνητικής επίδρασης τους στο σάκχαρό σας. Γνωρίζουμε κάποιον αθλητή που τρώει σοκολάτα Snickers πριν από το πρόγραμμά του. Όπως λέει: " Ξέρω ότι υπάρχουν καλύτερες πηγές παροχής ενέργειας, όπως τα ισότονα διαλύμματα, αλλά αφού μου αρέσει η σοκολάτα και θα τη φάω έτσι κι αλλιώς, καλύτερα να το κάνω τώρα που θα κάψω την περισσότερη γλυκόζη με την άσκηση."

Πώς μπορώ να αθλούμαι τακτικά, όταν δουλεύω όλη την ημέρα;

Απάντηση: Πρώτα από όλα θυμηθείτε ότι άσκηση σημαίνει δραστηριότητα, έτσι πολλά πράγματα που δεν τα θεωρείτε άσκηση, στην πραγματικότητα είναι. Επίσης εξ ίσου σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζονται μεγάλα διαστήματα δραστηριότητας για να έχετε όφελος. Αρκετά διαστήματα σύντομης δραστηριότητας μέσα στην ημέρα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Προσπαθείστε να εκμεταλευθείτε τις ευκαιρίες για δραστηριότητα μέσα στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Ανεβείτε τις σκάλες αντί να πάρετε το ανσανσερ. Παρκάρετε μακριά και περπατήστε μέχρι το κατάστημα. Κλέψτε 10 λεπτά από το μεσημεριανό σας διάλειμμα για ένα ζωηρό περίπατο. Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα με το σύνολο της καθημερινής σας δραστηριότητας αν εκμεταλευτείτε όλες αυτές τις ευκαιρίες.

Είναι ασφαλές να παίρνω αντισυλληπτικά, εφ' όσον έχω διαβήτη;

Απάντηση: Τα αντισυλληπτικά φαίνεται ότι είναι ασφαλή για τις γυναίκες που έχουν διαβήτη και σαφώς ασφαλέστερα από εγκυμοσύνη για την οποία είστε απροετοίμαστη. Υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους ειδικούς του Διαβήτη όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αντισύλληψης. Κάτω από ορισμένες συνθήκες τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρτογόνα μπορεί να επηρρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης του αίματος. Για το λόγο αυτό κάποιοι γιατροί δεν τα συνταγογραφούν σε ασθενείς με διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει εν τούτοις ότι τα επίπεδα σακχάρου δεν διαφέρουν ανάμεσα σε γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών και σε γυναίκες που δεν κάνουν χρήση. Ομοίως δεν διαφέρουν ούτε τα επίπεδα χοληστερόλης. Υπάρχουν άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι αντισύλληψης όπως το διάφραγμα που δεν επηρεάζουν καθόλου το σάκχαρο. Εάν προβληματίζεστε μιλήστε με το τημ που σας παρακολουθεί για το πια μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς.

Πώς μπορώ να φάω λιγότερα λίπη σε ένα φαστφουντάδικο;

Απάντηση: Τα περισσότερα φαστ φουντ έχουν υιοθετήσει την τάση: το μεγαλύτερο είναι το καλύτερο. Έτσι οι κλασσικές επιλογές μικρό, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος έχουν αντικατασταθεί από large, extra large και supersize. Εξ αιτίας αυτής της αύξησης στις μερίδες ο μέσος καταναλωτής παίρνει 150 θερμίδες επί πλέον κάθε μέρα και οι περισσότερες από αυτές είναι λίπος. Παρ' όλο που το 150 δεν ακούγεται και τόσο πολύ, αυτές οι θερμίδες προστίθενται κάθε μέρα με άσχημα αποτελέσματα.
Υπάρχουν πολύ τρόποι που μπορείτε να μειώσετε τις θερμίδες και το λίπος σε ένα φαστ φουντ. Ο ευκολότερος είναι να επιλέξετε το μικρότερο διαθέσιμο μέγεθος. Απλώς επιλέξτε σκέτο cheeseburger αντί double cheeseburger κι έτσι θα έχετε 200 θερμίδες λιγότερες. Πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε φαγητό χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Παράδειγμα πάρτε ψητή πατάτα με salsa αντί για τηγανητές πατάτες. Παραγγείλτε σάντουιτς χωρίς περίπλοκες σάλτσες και παραγγείλτε σαλάτες με dressing χαμηλού λίπους ή σε διαφορετικό πιάτο για να ελέγχετε την ποσότητα dressing που θα προσθέσετε. Όταν δεν έχετε επιλογές χαμηλών λιπαρών αφήστε μερικές πατάτες στο πιάτο σας ή μερικές δαγκωματιές από το σάντουιτς σας και μην πάρετε γλυκό. Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε το λίπος στο φαστφουντάδικο; Μειώστε το πόσο συχνά πηγαίνετε να φάτε σε φαστφουντάδικο.

Γιατί πρέπει να πίνω 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως;

Απάντηση: Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για κάθε σύστημα και κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Σας κρατά υγιείς. Όταν το σάκχαρο ανεβαίνει διακινδυνεύετε να πάθετε αφυδάτωση. Ο οργανισμός προσπαθεί να απαλαγεί από το πλεονάζον σάκχαρο μέσω της διούρησης. Τα αποβαλλόμενα υγρά πρέπει να αναπληρωθούν. Αν δεν γίνει αυτό νοιώθετε άρρωστοι. Σιγουρευτείτε ότι πίνετε νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πάρτε ένα ποτήρι μέτρησης και δείτε πόσο νερό χωράει η αγαπημένη κούπα σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή τη βδομάδα να προσθέτετε περισσότερο νερό στην καθημερινότητά σας. Ο καφές, το τσάι με καφείνη και η σόδα με ανθρακικό είναι διουρητικά και μπορούν να αφαιρέσουν νερό από το σώμα σας. Πίνοντας σκέτο νερό είναι ο καλύτερος τρόπος να πάρετε τα υγρά που χρειάζεστε.

Γιατί έχω χαμηλό σάκχαρο σήμερα το πρωί εφ' όσον δεν έφαγα τίποτα διαφορετικό και πήρα την κανονική δόση ινσουλίνης;

Απάντηση: Η άσκηση μερικές φορές συντελεί στο χαμηλό σάκχαρο την ίδια νύχτα ή την άλλη μέρα. Αυτό ονομάζεται "χαμηλή γλυκόζη αίματος καθυστερημένης έναρξης". Μιά μέρα σκι ή 18 τρύπες γκολφ μπορεί να προκαλέσουν χαμηλό σάκχαρο κατά τη διάρκεια του ύπνου σας ή και την επόμενη μέρα. Κάθε φορά που γυμνάζεστε έντονα είναι καλό να ελέγχετε το σάκχαρό σας πιο συχνά. Φάτε έξτρα υδατάνθρακες το επόμενο 24ωρο ή προσρμόστε τη δόση ινσουλίνης. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι η ινσουλίνες μέσης ή μακράς δράσης απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από μέρα σε μέρα. Πάραδειγμα: Κάντε ένεση στο μηρό και μετά ασκηθείτε. Θα προκληθεί ταχύτερη απορρόφηση της ινσουλίνης από ότι συνήθως. Για να το προλάβετα αυτό κάντε την ένεση στην κοιλιά οπου ο ρυθμός απορρόφησης είναι πιο σταθερός. Ένας τρίτος παράγοντας μπορεί να είναι ότι ξεχάσετε το σνακ προ του ύπνου. Αυτό το σνακ είναι σημαντικό επειδή παρέχει σάκχαρο νωρίς τις πρωινές ώρες όταν το βραδυνό γεύμα έχει πλήρως απορροφηθεί στις 3.00 π.μ.

Τι μπορώ να κάνω για το μούδιασμα στα πόδια μου;

Απάντηση: Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για το μούδιασμα στα πόδια σας είναι να συνειδητοποιήσετε ότι το έχετε. Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο γιατρό γιατί τα πόδια τους πονάνε. Τα δικά σας δεν θα πονέσουν ποτέ. Πρέπει να ελέγχετε καθημερινά αγγίζοντας με τα χέρια και βλέποντας τα πόδια σας. Ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου όσο καλύτερα μπορείτε θα σας βοηθήσει να μη χειροτερεύσει το μούδιασμα. Φροντίστε για καλή εφαρμογή των παπουτσιών σας και δείτε αν χρειάζεστε ειδικά παπούτσια με τη βοήθεια ποδολόγου. Ελέγξτε τα παπούτσια πριν τα φορέσετε μήπως υπάρχει ξένο σώμα ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να πληγώσει τα πόδια σας. Βεβαιωθείτε ότι οι κάλτσες δεν είναι στριμένες ή ζαρωμένες. Εάν βλέπετε ότι το μούδιασμα είναι ενοχλητικό συζητείστε με τον διαβητολόγο για τη θεραπεία της νευροπάθειας. Όταν υπάρχει τραύμα στο πόδι σας ή μια αλλαγή στο σχήμα ή την θερμοκρασία του ποδιού δείτε τον ειδικό γιατρό αμέσως. Μην περιμένετε μέχρι να αναπτυχθεί λοίμωξη!

Έχω μία επιπλοκή από το διαβήτη, αυτό σημαίνει ότι θα αποκτήσω κι άλλες;

Απάντηση: Όχι απαραίτητα. Είναι αλήθεια ότι υψηλότερα επίπεδα σακχάρου καθιστούν όλες τις επιπλοκές πιο πιθανές. Έτσι αν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου οδήγησαν σε μιά επιπλοκή μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσουν και άλλες. Αλλά ο καθένας είναι διαφορετικός. Κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν μιά σοβαρή επιπλοκή αλλά δεν παρουσιάζουν σημεία κάποιας άλλης. Αλλά αφού γνωρίζετε ότι διατρέχετε κίνδυνο και άλλης επιπλοκής χρησιμοποιείστε αυτή τη γνώση προς όφελός σας. Αφήστε να σας δώσει κίνητρο για να έχετε επίπεδα σακχάρου εντός των υγιών ορίων, ώστε να αποφύγετε μιά άλλη επιπλοκή. Όχι μόνο αυτό αλλά κρατώντας το σάκχαρο χαμηλά είναι ο καλύτερος τρόπος να εμποδίσετε την επιπλοκή που ήδη έχετε να πάει χειρότερα. Είναι δύσκολο να κάνετε ότι μπορείτε για να παραμείνετε υγιής γιατί απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Αν έχετε στο μυαλό σας για πιο λόγο προσπαθείτε τόσο σκληρά, αυτό διατηρει το κίνητρό σας. Κάποιοι άνθρωποι λένε ότι όταν παρουσίασαν επιπλοκή είδαν τη ζωή τους με το διαβήτη διαφορετικά. Η επιπλοκή ήταν συχγρόνως ένα ατυχές επεισόδιο αλλά και μιά αφύπνιση. Είναι σκληρό και τους κάνει να δουν κατάματα τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μέχρι τότε το διαβήτη τους. Μιλήστε με το διαβητολόγο σας για τα πράγματα που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσετε την υπόλοιπη ζωή σας χωρίς άλλες επιπλοκές.

Θα πρέπει να φοράω ειδικά παπούτσια όταν γυμνάζομαι;

Απάντηση: Ναι, πρέπει να φοράτε πάντα καλής ποιότητος αθλητικά παπούτσια, φτιαγμένα για το είδος άθλησης που κάνετε. Αυτό σημαίνει ότι φοράτε παπούτσια τρεξίματος για το τρέξιμο, γκολφ για το γκολφ, μπόουλινγκ για το μπόουλινγκ. Σχεδόν κάθε σπορ ακολουθείται από ειδικό τύπο παπουτσιών κατάλληλων για την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Αυτά τα παπούτσια είναι σημαντικά για την πρόληψη τραυματισμού. Μπορούν να σας κάνουν να αποδώσετε καλύτερα και να το διασκεδάσετε περισσότερο. Αν έχετε αμφιβολία για το είδος του παπουτσιού που χρειάζεστε, τότε ένα καλό παπούτσι τρεξίματος προσφέρει σταθερότητα και υποστήριξη για να προστατεύσει τα πόδια σας από τραυματισμό.

Έχω νευροπάθεια. Ποιές προφυλάξεις πρέπει να παίρνω κατά την άθληση;

Απάντηση: Άν έχετε νευροπάθεια και απώλεια της αίσθησης στα πόδια, αποφύγετε ασκήσεις όπως το περπάτημα για πολύ ώρα ή το τζόκινγκ. Δοκιμάστε το κολύμπι, ποδήλατο, ασκήσεις καρέκλας και ασκήσεις άνω άκρων. Ποτέ μην είστε ξυπόλητοι εκτός από το μπάνιο και τον ύπνο. Χρειάζεστε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο ή περπάτημα και κάλτσες που απορροφούν την υγρασία. Κάθε φορά εξετάστε τα παπούτσια σας για ένα μικροαντικείμενο ή ρωγμή στον πάτο τους πριν τα φορέσετε. Σιγουρευτείτε ότι οι κάλτσες δεν είναι πολύ χοντρές για τα παπούτσια σας και δεν πιέζουν τα πόδια σας. Ελέγξτε τα πόδια σας μετά από κάθε πρόγραμμα άσκησης αν έχουν κοκκίνισμα, φυσαλίδες, οίδημα ή κόψιμο. Δείτε το γιατρό σας γρήγορα. Θα πρέπει να εξετάζεστε τακτικά για καρδιακή νόσο. Η νευροπάθεια μπορεί να σας εμποδίζει να καταλάβετε ότι έχετε καρδιακή νόσο γιατί δεν μπορείτε να νοιώσετε πόνο ή σφίξιμο στο στήθος. Η πίεση του αίματος πρέπει να είναι καλά ρυθμισμένη και να παρακολουθείται. Πάντα κάντε προθέρμανση και αποθεραπεία πριν και μετά την άσκηση για να διευκολύνετε την καρδιά σας στην προσπάθεια.

Έχω διαβήτη τύπου 1. Θα είμαι ικανή να θηλάσω;

Απάντηση: Ναι, εσείς και το μωρό σας μπορείτε να απολαύσετε όλα τα οφέλη του θηλασμού. Εγγραφείτε σε ένα προγεννητικό πρόγραμμα για γυναίκες με διαβήτη. Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα διατροφής θηλασμού μαζί με ένα διαβητολόγο. Ο θηλασμός μειώνει το σάκχαρο του αίματος και απαιτεί 500 θερμίδες επιπλέον ημερησίως. Αλλά οι ανάγκη σε ισνουλίνη θα πέσει στο μισό από ότι χρησιμοποιούσατε κατά την εγκυμοσύνη. Πρέπει να μετράτε το σάκχαρό σας προσεχτικά για να προσαρμόσετε την ινσουλίνη σας στο νέo διατροφικό σας πρότυπο καθώς και στην αλλαγή της ώρας ύπνου. Είναι συνετό να μετράτε το σάκχαρό σας αμέσως πριν το θηλασμό. Για να αποφύγετε υπογλυκαιμίες φάτε ένα σνακ όπως ένα ποτήρι γάλα, ένα φρούτο ή λίγα κράκερς πριν ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή πριν κοιμηθείτε. Ένα γεύμα 1-2 ώρες προ του θηλασμού κάνει την ίδια δουλειά. Συζητήστε όλα αυτά με τη διαβητολογική ομάδα που σας παρακολουθεί. Υψηλό σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει μαστίτιδα. Εναλάσσετε τους μαστούς κατά το θηλασμό. Καθαρίζετε τους μαστούς με νερό μετά το θηλασμό και αφήστε να στεγνώσουν. Αποφύγετε σφιχτά σουτιέν.

Ο γιατρός μου θέλει να αρχίσω ινσουλίνη, αλλά όταν η μητέρα μου άρχισε εδώ και πολλά χρόνια ινσουλίνη, εμφάνισε επιπλοκές. Μήπως συμβεί και σε μένα;

Απάντηση: Όχι. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δεν θα εμφανιστούν επιπλοκές άν πάρεις ινσουλίνη, αλλά μπορούμε να σε βεβαιώσουμε ότι η ινσουλίνη δεν προκαλεί επιπλοκές. Στην πραγματικότητα παίρνοντας ισνουλίνη μειώνεις την πιθανότητα να εμφανίσεις επιπλοκές. Και αυτό διότι οι επιπλοκές είναι αποτέλεσμα υψηλών τιμών σακχάρου αίματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ισνουλίνη βοηθάει να μειωθούν οι τιμές σακχάρου. Έτσι η ινσουλίνη χαμηλώνει τον κίνδυνο των επιπλοκών. Δεν τον αυξάνει. Αναφέρεις ότι η μητέρα σου εμφάνισε επιπλοκές όταν άρχισε ινσουλίνη, αλλά σίγουρα δεν είναι η ινσουλίνη υπεύθυνη. Εφ' όσον οι επιπλοκές είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας αύξησης των τιμών του σακχάρου η αλήθεια είναι η εξής: Η μητέρα σου θα εμφάνιζε επιπλοκές αν δεν έπαιρνε ινσουλίνη και θα ήταν πιο σοβαρές και πιο γρήγορες. Παρακαλώ μην αφήνεις τις ανησυχίες σου να υποβαθμίζουν την υγεία σου. Αν πάρεις ινσουλίνη όταν τη χρειάζεσαι σε βοηθάει να προλάβεις τις επιπλοκές και όχι να τις εμφανίσεις.

Είναι η υπογλυκαιμία πιό σοβαρή στους ηλικιωμένους;

Απάντηση: Ναι. Πολύ χαμηλό σάκχαρο αίματος μπορεί να σας κάνει να πέσετε κάτω. Για έναν 12/χρονο αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Για σας όμως το πέσιμο μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο οστών. Ο κίνδυνος να σπάσουμε το ισχύο ή το πόδι είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς μεγαλώνουμε. Και ο τραυματισμός μπορεί να μην επουλωθεί σωστά. Υπάρχει πρόβλημα επίσης να ζαλιστείτε ενώ οδηγείτε ή χειρίζεστε ένα μηχάνημα. Εάν είστε ηλικωμένος μπορεί με την υπογλυκαιμία να πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία. Μετρήστε με το μετρητή το σάκχαρό σας αντί να κάνετε υποθετικές εκτιμήσεις. Να τρώτε με πρόγραμμα και αν κάνετε άθληση φάτε ένα σνακ. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με χυμό. Ίσως χρειαστεί να κρατάτε λίγο ψηλότερο σάκχαρο από ότι προτείνεται για τα νεώτερα άτομα. Μιλήστε με το γιατρό σας για τους στόχους σακχάρου που είναι οι καλύτεροι για εσάς και δείτε μαζί του πώς μπορείτε να τους επιτύχετε σχεδιάζοντας το πρόγραμμά σας.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώω για καλό έλεγχο του διαβήτη;

Απάντηση: Αυτό εξαρτάται από τον τύπο διαβήτη που έχετε, τα φάρμακά σας, την σωματική σας δραστηριότητα και πού βρίσκεται το σάκχαρό σας τη συγκεκριμένη στιγμή. Για τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί ινσουλίνη ο σκοπός είναι να έχει φαγητό στο σώμα του τη στιγμή που η ινσουλίνη κάνει peak. Μπορεί να χρειάζεστε τρία γεύματα και ένα σνακ προ ύπνου. Εάν κάνετε δύο ενέσεις ταχείας και ημιβραδείας δράσης ινσουλίνης μπορεί να χρειάζεστε τρία γεύματα και τρία σνακ. Αν χρησιμοποιείτε υπερταχείας δράσης ινσουλίνη (novorapid, humalog ή apidra) φάτε μέσα σε 15 λεπτά από τη λήψη ινσουλίνης. Μπορεί να χρειαστείτε ένα σνακ για την άσκηση. Ένα συχνό λάθος είναι ότι δεν περιμένουμε μισή ώρα μετά την ταχείας δράσης (regular ή actrapid) ινσουλίνη για να φάμε. Για αυτούς που δεν κάνουν ισνουλίνη μικρά και συχνά γεύματα κρατούν το επίπεδο σακχάρου χαμηλότερο μετά το γεύμα. Μίνι γεύματα κατανεμημένα στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ελέγξουν την πείνα και την πρόσληψη θερμίδων, οδηγώντας σε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και σε χάσιμο βάρους. Αλλά πρέπει προφανώς αυτα τα μίνι γεύματα να είναι αρκετά μικρά για να μην πάρετε βάρος!

Γιατί παρουσιάζω χαμηλό σάκχαρο μετά από ένα διασκεδαστικό γεύμα στο εστιατόριο;

Απάντηση: Πιθανώς προετοιμάζεσαι για το γεύμα κάνοντας έξτρα ινσουλίνη. Τα γεύματα στο εστιατόριο είναι συνήθως πλούσια σε λίπη και πρωτεϊνες, αλλά αυτά τα τρόφιμα δεν ανεβάζουν το σάκχαρο τόσο γρήγορα όσο οι υδατάνθρακες και δεν χρειάζονται έξτρα ινσουλίνη. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα σε μερικά γεύματα εστιατορίου είναι ότι δεν περιέχουν επαρκείς υδατάνθρακες. Για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες φάτε αρκετό ψωμί, χωρίς βούτυρο, καθώς και φρούτο στο τέλος ή ένα σορμπέ. Αν πιείτε αλκοόλ, αυτό συμβάλλει σε χαμηλό σάκχαρο ιδίως αν το γεύμα είναι μικρό.

Πώς μπορώ να προστατευθώ από την υπογλυκαιμία, ενώ προσπαθώ να πετύχω πολύ αυστηρό έλεγχο του διαβήτη μου;

Απάντηση: Κρατήστε την γλουκαγόνη εύκολα προσβάσιμη για επείγουσα θεραπεία σοβαρής υπογλυκαιμίας. Αν δεν είναι υπερεπείγον ο τρόπος αντιμετώπισης είναι να φάτε κάτι. Η γλουκαγόνη ανεβάζει το σάκχαρο αίματος. Kατά πολλούς τρόπους κάνει τα αντίθετα από ό,τι κάνει η ινσουλίνη. Παίρνετε τη γλουκαγόνη από το φαρμακείο με συνταγή του γιατρού σας. Κάποιος από αυτούς που μένουν μαζί σας πρέπει να ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τη γλουκαγόνη και να σας κάνει την ένεση όταν πάθετε σοβαρή υπογλυκαιμία με διανοητική σύγχηση και δεν μπορείτε να καταπιείτε τροφή. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Η γλουκαγόνη θα ανεβάσει το σάκχαρό σας σε 10-15 λεπτά, αλλά το αποτέλεσμα δεν διαρκεί. Φάτε κάποια κράκερς όταν συνέλθετε πλήρως. Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν ναυτία αν λάβουν γλουκαγόνη. Τα πιό σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας συμβαίνουν στον ύπνο. Έτσι για να μην ψάχνουν οι δικοί σας να βρούν τη γλουκαγόνη μες τη νύχτα κρατήστε την σε ένα μέρος, όπως η πόρτα του ψυγείου σας.

Πόσο σύντομα μετά το πρωϊνό ξύνπημα πρέπει να μετράω το σάκχαρό μου;

Απάντηση: Μετρήστε το σάκχαρό σας αμέσως μετά το πρωίνό ξύπνημα πριν από οποιαδήποτε πρωϊνή δραστηριότητα, όπως ντουζ, ξύρισμα ή μέηκ απ. Ο λόγος είναι ο εξής: Αν το σάκχαρο είναι χαμηλό μπορείτε να πιείτε λίγο χυμό ή γάλα. Αν είναι υψηλό μπορείτε να κάνετε την ινσουλίνη αμέσως και να την αφήσετε να δράσει μέχρι το πρόγευμα. Αυτή είναι μια καλή συνήθεια διότι: Αν ξεκινήσετε τη μέρα με ένα καλό σάκχαρο πριν το πρωϊνό φαγητό, τότε είναι πιο εύκολο να καταφέρετε να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετρώντας το σάκχαρό σας αμέσως μετά το πρωϊνό ξύπνημα δεν κάνετε κάποια δύσκολή αλλαγή στο πρόγραμμά σας και συγχρόνως έχετε μεγάλο αποτέλεσμα στη ρύθμιση του σακχάρου σας.

Μπορώ να τα καταφέρω με το διαβήτη μόνος μου;

Απάντηση: Θα ήταν πολύ καλύτερα αν μπορούσες να το μοιραστείς. Η συντροφιά και οι προσωπικές σχέσεις είναι σημαντικές κατά τη διάρκεια της ζωής. Με την πάροδο των ετών μπορεί να καταστούν απαραίτητες για την διαχείρηση της υγείας σου. Μπορεί να κάνουν τη διαφορά αν χρειαστεί να φύγεις από το σπίτι σου και να ζήσεις ανεξάρτητος. Η συντροφιά μπορεί να είναι μία σύζυγος, ένα μέλος της οικογένειας, ένας μισθωμένος νοσοκόμος, ένας εθελοντής νοσοκομείου ή ένα ζώο. Ναι τα ζώα εγκρίνονται. Δεν έχουν ικανότητα να σας χορηγήσουν φάρμακα, αλλά τα καταφέρνουν σε πολλά καθήκοντα και είναι καλή συντροφιά. Αναζητείστε μιά συντροφιά στη ζωή σας. Μια συντροφιά μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές ανάγκες εκτός από την απόλαυση της κοινωνικοποίησης και της διανοητικής δραστηριότητας. Δεν είναι τυχαίο που σας ζητούν να φέρνετε κάποιον μαζί σας στα διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης διαβητικών. Με γνώση του διαβήτη η συντορφιά σας μπορεί να σας βοηθάει να ετοιμάζετε γεύματα, να παρακολουθεί το σάκχαρο σας, να σας δίνει φάρμκα και να συμμετέχει σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Και θυμηθείτε: ο τρόπος για να έχουμε φίλους είναι να γινόμαστε φίλοι. Ενθαρρύνετε και κρατείστε καλούς φίλους. Η ζωή σας θα είναι πολύ πιο πλούσια και και η διαχείρηση του διαβήτη σας πολύ πιο εύκολη.

Γιατί ο μετρητής μου δείχνει χαμηλότερο σάκχαρο όταν ταξιδεύω από τη θάλασσα στο βουνό;

Οι περισσότεροι μετρητές σακχάρου χρησιμοποιούν μια χημική αντίδραση που απαιτεί οξυγόνο από το περιβάλλον για να μετρήσουν το σάκχαρό σας. Σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, πράγμα που κάνει το αποτέλεσμα του μετρητή να βγαίνει χαμηλότερο. Έτσι τα αποτελέσματα που παίρνετε μπορεί να επηρρεαστούν από το υψόμετρο. Θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες που συνοδεύουν το μετρητή σας και τις οδηγίες από τις ταινίες σας. Επίσης καλέστε το νούμερο χωρίς χρέωση 800 που υπάρχει στις οδηγίες ή γράψτε στην εταιρεία του μετρητή σας για να δείτε αν επηρρεάζεται από το υψόμετρο.